עליית כולסטרול מביצים תלויה בגנטיקה של כל אחד מאתנו. נראה שצריכת ביצים לא מעלה את הסיכון לחלות במחלות לב אלא אם התזונה שלנו לקויה.
מה זה כולסטרול?
כולסטרול הוא חומר דמוי שומן הקיים בכל התאים שלנו והינו מרכיב חשוב בממברנות התא. הכולסטרול הוא חומר מוצא להורמונים סטרואידים ובניהם הורמוני מין, חומר מוצא לוויטמין D ולחומצות מרה. הכולסטרול מועבר בגוף על ידי שני נשאים שמורכבים משומן מבפנים וחלבון מבחוץ ונקראים ליפופרוטאינים (ליפו= שומן, פרוטאין = חלבון). LDL הוא ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (מכונה לעיתים קרובות ״הכולסטרול הרע״) ו HDL ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה (מכונה לעיתים קרובות ״הכולסטרול הטוב״).
מה אומרים המחקרים
יש כמה מחקרים שמראים שאכילת ביצים אינה גורמת לעליית הכולסטרול בדם אצל אנשים בריאים.
- מחקר אחד שנערך במשך 5 חודשים בקרב 70 גברים צעירים שצרכו תזונה עשירה בשומן, השווה את ההשפעה שיש לצריכת 3, 7, ו 14 ביצים בשבוע על הכולסטרול (1).
- מחקר שנערך 5 שבועות בקרב 24 גברים בריאים השווה 4 סוגי דיאטות של 2800 קק"ל: דיאטה דלת שומן ודלת כולסטרול, דלת שומן עם צריכה מתונה של כולסטרול, צריכה מתונה של שומן ודלה בכולסטרול, צריכה מתונה של שומן ושל כולסטרול (2).
- מחקר שנערך במשך 10 ימים, בו נתנו ל 32 גברים בריאים לצרוך 2 ביצים ביום כחלק מהתזונה שלהם שכללה 42-45% שומן (3).
כמה מחקרים מדווחים כי אכילת ביצים אכן מעלה את רמת הכולסטרול בקרב אנשים בריאים.
- מחקר שנערך במשך 10 שבועות בקרב 40 גברים בריאים שקיבלו לצרוך 3 ביצים כל יום, או 2 גרם חומצה אסקורבית, או אף אחד מהם, או את שניהם (4). רק בקבוצה שצרכה גם ביצים וגם חומצה אסקורבית ראו עליה מובהקת בכולסטרול וב LDL, אך המחקר דיווח על שונות גדולה בתגובת הנבדקים.
- מחקר שארך במשך חודשיים, בו קיבלו 6 גברים ו 3 נשים 137 או 1034 מ"ג כולסטרול ליום כחלק מהתזונה ביחס של 45:40:15 פחמימה: שומן: חלבון (5). יחס ה HDL:LDL החמיר בצריכת הכולסטרול הגבוהה יותר.
- מחקר שארך 4 שבועות ובו 10 גברים אתלטים קיבלו 200 או 600 מ"ג כולסטרול ביום כחלק מהתזונה שלהם שהורכבה ביחס של 55:30:15 פחמימה: שומן: חלבון (6). יחס ה HDL:LDL החמיר בצריכת הכולסטרול הגבוהה יותר.
- מחקר שארך 3 שבועות, סטודנטים צמחוניים שאינם צורכים ביצים קיבלו לצרוך ביצה אחת גדולה ביום שהוסיפה 381 מ"ג כולסטרול לתזונה היומית (7).
כמה מחקרים מדווחים שאכילת ביצים מעלה את רמת הכולסטרול בדם אצל חלק מהאנשים הבריאים.
שני מחקרים שנערכו במשך 10 שבועות מצאו עליה משמעותית בכולסטרול אצל נבדקים מסוימים אך לא אצל כל הנבדקים (4) (8). ההסכמה הנוכחית היא שרק מעט מהאנשים ממי ש"מגיב ביתר" חווים עליה של כולסטרול בדם, LDL, HDL כאשר הם צורכים ביצים (9). ביצים מעלות את רמת הכולסטרול רק אצל מעט מאוד מהאנשים הבריאים. נראה שלכולסטרול שמגיע מהתזונה השפעה נמוכה על צעירים, ונראה שמשפיעה על עליה ברמת ה LDL כשהתזונה עשירה יותר בפחמימות.
נראה שאצל אנשים בריאים החשש נמוך יותר, אך מה לגבי אוכלוסיות בסיכון?
- מחקר אחד שנערך במשך 18 שבועות בקרב 161 אנשים מצא כי צריכה של 2 ביצים ביום העלתה את רמת ה LDL אצל אנשים עם רמות גבוהות של שומנים בדם אבל לא אצל אנשים עם רמת שומנים וכולסטרול תקינה (10).
- מחקר שארך שלושה שבועות בקרב 21 גברים מצא שתוספת של 800 מ"ג כולסטרול ביום מעלה את רמת הLDL אצל גברים סוכרתיים שתלויים באינסולין אך לא אצל גברים בריאים (11).
האם חולי סוכרת ואנשים עם יתר שומנים בדם צריכים להימנע מאכילת ביצים? כנראה שאין להם צורך להימנע. אותם אנשים שחווים עליה ב LDL חווים גם עליה ב HDL והסיכון לסיבוכים לבביים אינו עולה (9,12,13,14,15,16).
מה מראות הסקירות המדעיות
במחקרי סקירה אפשר לראות קשר בין צריכת ביצים וכולסטרול. במטא אנליזה של 17 מחקרים עם גודל מדגם שנע בין 9-79 (17) נמצא שמדדי LDL , HDL וכולסטרול עלו במרבית המחקרים, בנוסף, היחס HDL:LDL ו HDL:כולסטרול נוטה להחמיר. חלק מהמחקרים במטא אנליזה הוזכרו במאמר.
סקירות נוספות שעשו לא הראו כמעט כל קשר בין צריכת ביצים לסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם (9) (18) (19) (20) (21). בעוד שמחקר פרוספקטיבי שנערך בקרב 3898 גברים ונשים מצא שצריכת ביצים או כולסטרול מהתזונה לא מגבירים את הסיכון לסוכרת (22). מחקר נוסף מצא קשר בין צריכת ביצים לבין עליה קטנה בסיכון למחלות לב וכלי דם אצל אנשים סוכרתיים (23).
ישנם מחקרים שמראים קשר בין צריכת ביצים לעליה ברמות הכולסטרול וישנם מחקרים שלא. אך אף מחקר לא הראה עליה בסיכון למחלות לב וכלי דם.
מתי צריכת ביצים יכולה להזיק?
עדיין לא נחקרה צריכת ביצים גבוהה מאוד (יותר מ 6 ביום ביצים ביום), ולכן ההשפעה של צריכה מאוד גבוהה אינה ידועה. אם רמות ה HDL שלך נמוכות ואם יש לך שייכות לאנשים עם "תגובתיות יתר" שחווים עליה בכולסטרול ו LDL מצריכת ביצים (9), אכילת ביצים עלולה להוביל לעליה בחמצון LDL (24) ולעלות סיכון למחלות לב וכלי דם (25).
גם אם אינכם בריאים לחלוטין, זה בסדר לצרוך ביצים בכמות מתונה (26) (27). ירידה ברמת הכולסטרול בדם ובמשקל נראתה בקרב אנשים שצרכו 3 או 4 ביצים ביום כאשר התמידו בדיאטה נטולת דגנים (28) או שצמצמו את צריכת הפחמימות שלהם (29) (30).
לסיכום
- אצל אנשים בריאים, גם צריכה של 6 ביצים ביום (הצריכה הגבוהה ביותר שנבדקה) לא השפיעה לרעה על השומנים בדם. ישנם מחקרים שלא מצאו שינויים במדדי LDL ו HDL, חלקם מצאו עליה קטנה בשניהם.
- בקרב אנשים בריאים, צריכה של 1-4 ביצים ביום בשילוב תזונה דלת פחמימות עשויה לשפר את מצב הליפופרוטאינים.
- בקרב אנשים עם מחלות רקע בשילוב דיאטה עשירה בקלוריות, צריכת ביצים עלולה להשפיע לרעה על רמות הכולסטרול והליפופרוטאינים בדם.
- מנייר עמדה משותף מטעם האיגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת עתיד על המלצות תזונתיות למניעת מחלות קרדיווסקולריות. הוועדה השתכנעה שהחשש מצריכת ביצים שהיה נהוג בעבר אינו במקומו וניתן להגמיש את ההגבלות שהיו נהוגות בעבר:
- הוועדה המליצה שניתן לשקול צריכת ביצים 5-6 בשבוע ללא חשש לעליה בסיכון הקרדיווסקולרי.
- לאנשים סוכרתיים מומלץ להקפיד על הגבלת צריכת ביצים ל 4 בשבוע, כולל ביצים הנמצאות במזונות מורכבים.
- לאנשים הסובלים ממחלת לב כלילית ו/או היפרכולסטרולמיה אשר אינה מאוזנת ע"י טיפול תרופתי מומלץ להקפיד על הגבלת צריכת ביצים ל 4 בשבוע, כולל ביצים הנמצאות במזונות מורכבים.
מקורות:
- Egg intake does not change plasma lipoprotein and coagulation profiles.
- Bowman MP, et al. Effect of dietary fat and cholesterol on plasma lipids and lipoprotein fractions in normolipidemic men. J Nutr. (1988)
- Chenoweth W, et al. Influence of dietary cholesterol and fat on serum lipids in men. J Nutr. (1981)
- a b Effect of dietary eggs and ascorbic acid on plasma lipid and lipoprotein cholesterol levels in healthy young men.
- Down-regulation of the low-density lipoprotein receptor by dietary cholesterol.
- Johnson C, Greenland P. Effects of exercise, dietary cholesterol, and dietary fat on blood lipids. Arch Intern Med. (1990)
- Sacks FM, et al. Ingestion of egg raises plasma low density lipoproteins in free-living subjects. Lancet. (1984)
- Flynn MA, et al. Serum lipids and eggs. J Am Diet Assoc. (1986)
- a b c d Fernandez ML. Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. (2006)
- A double-blind, randomized, controlled trial of the effects of two eggs per day in moderately hypercholesterolemic and combined hyperlipidemic subjects taught the NCEP step I diet.
- Romano G, et al. Effects of dietary cholesterol on plasma lipoproteins and their subclasses in IDDM patients.Diabetologia. (1998)
- Mayurasakorn K, et al. High-density lipoprotein cholesterol changes after continuous egg consumption in healthy adults. J Med Assoc Thai. (2008)
- Vishwanathan R, et al. Consumption of 2 and 4 egg yolks/d for 5 wk increases macular pigment concentrations in older adults with low macular pigment taking cholesterol-lowering statins. Am J Clin Nutr. (2009)
- Katz DL, et al. Egg consumption and endothelial function: a randomized controlled crossover trial. Int J Cardiol. (2005)
- Njike V, et al. Daily egg consumption in hyperlipidemic adults–effects on endothelial function and cardiovascular risk. Nutr J. (2010)
- Jones PJ. Dietary cholesterol and the risk of cardiovascular disease in patients: a review of the Harvard Egg Study and other data. Int J Clin Pract Suppl. (2009)
- Dietary cholesterol from eggs increases the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol in humans: a meta-analysis.
- Fernandez ML. Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations. Food Funct. (2010)
- McNamara DJ. The impact of egg limitations on coronary heart disease risk: do the numbers add up. J Am Coll Nutr. (2000)
- Fernandez ML, Calle M. Revisiting dietary cholesterol recommendations: does the evidence support a limit of 300 mg/d. Curr Atheroscler Rep. (2010)
- Eggs, serum cholesterol, and coronary heart disease.
- Djoussé L, et al. Egg consumption and risk of type 2 diabetes in older adults. Am J Clin Nutr. (2010)
- Hu FB, et al. A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women.JAMA. (1999)
- Herron KL, et al. High intake of cholesterol results in less atherogenic low-density lipoprotein particles in men and women independent of response classification. Metabolism. (2004)
- Spence JD, Jenkins DJ, Davignon J. Dietary cholesterol and egg yolks: not for patients at risk of vascular disease.Can J Cardiol. (2010)
- Pearce KL, Clifton PM, Noakes M. Egg consumption as part of an energy-restricted high-protein diet improves blood lipid and blood glucose profiles in individuals with type 2 diabetes. Br J Nutr. (2011)
- Goodrow EF, et al. Consumption of one egg per day increases serum lutein and zeaxanthin concentrations in older adults without altering serum lipid and lipoprotein cholesterol concentrations. J Nutr. (2006)
- Hays JH, et al. Effect of a high saturated fat and no-starch diet on serum lipid subfractions in patients with documented atherosclerotic cardiovascular disease. Mayo Clin Proc. (2003)
- Mutungi G, et al. Dietary cholesterol from eggs increases plasma HDL cholesterol in overweight men consuming a carbohydrate-restricted diet. J Nutr. (2008)
- Mutungi G, et al. Eggs distinctly modulate plasma carotenoid and lipoprotein subclasses in adult men following a carbohydrate-restricted diet. J Nutr Biochem. (2010)
- ההסתדרות הרפואית בישראל. (2015). המלצות תזונתיות למניעת מחלות קרדיווסקולריות. אפריל 2015. https://www.atid-eatright.org.il/prdFiles/מחלות%20לב%20נייר%20עמדה.pdf
קרדיט: https://examine.com/nutrition/will-eating-eggs-increase-my-cholesterol/